abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Téma: kdy kompilovat jádro

    11. 8. 2002 | Leoš Literák | Návody | 17472×

    Opravdu víte, kdy je vhodné kompilovat vlastní jádro?

    Tento článek je první z řady Téma. Čtenáři Lupy již toto schéma znají a vědí, odkud čerpám inspiraci :-). Pro ty ostatní krátký úvod. Autor v nepříliš rozsáhlém či podrobném článku rozebere určité téma. Čtenáři pak v diskusi přidají své postřehy a znalosti, čímž výsledek získá na kvalitě. Znáte to staré pořekadlo - Víc hlav víc ví.

    Dnešní téma je mírně kontroverzní. Někteří zkušení uživatelé Linuxu radí, abyste jako první věc po instalaci distribuce zkompilovali vlastní kernel. Jiní vás zase před tím varují. Tak kdo má pravdu?

    Nejprve začněme výhodami vlastního jádra. První je zřejmá, jádro bude obsahovat jen to, co ve svém počítači opravdu máte. Například - proč mít v jádře podporu pro SCSI, když je váš počítač postaven na IDE. Nebo k čemu potřebuji ovladače všech síťových karet, které se prodávaly posledních deset let? Jenže už tady je první úskalí, které není příliš vidět. Pokud se detailně nevyznáte v hardwaru a Linuxu, snadno něco důležitého nezahrnete do konfigurace nového jádra.

    Vezměme si třeba již zmíněné rozhraní SCSI. Naivní přístup zní: moje disky běhají přes IDE, pryč se SCSI. Ale pak vám přestane fungovat IDE vypalovačka, která využívá modul ide-scsi (simulace SCSI na IDE). Nebo věděli jste, že USB Storage class zařízení (USB disky, USB fotoaparáty) také potřebují SCSI? Jak sami vidíte, přístup něco smažu a uvidím, co to udělá, může vést k velkým potížím. Dokonce se může stát, že ani nenabootujete Linux!

    Další výhodou může být kromě ušetřeného prostoru na disku či v paměti lepší optimalizace jádra. Například RedHat optimalizuje svá jádra pro procesory 386, Mandrake pro Pentia. Důvodem je, aby se distribuce dala nainstalovat na co nejširší počet počítačů. Jenže pokud máte Pentium IV, proč nevyužít jejich schopností naplno? Otázkou však je, jestli vůbec poznáte nějaké zrychlení.

    Vlastní jádro je nezbytné, pokud používáte nějakou neobvyklou konfiguraci. Pak často opravdu nezbyde nic jiného, než si sednout, přečíst dokumentaci a návody a jít do toho. Ale nebude to procházka růžovým sadem. Mohl by vám pomoci tento seriál na Rootovi.

    A jaké jsou důvody, proč nekompilovat vlastní jádro? Pokud neovládáte dobře angličtinu, hardware a Linux, výsledné jádro nemusí vůbec fungovat či nepodporovat vše, co dosud fungovalo. Často výsledek neodpovídá vynaložené práci. Pokud použijete takzvané Vanilla jádro přímo od Linuse Torvaldse, některé funce vaší distribuce nemusí vůbec fungovat. Například Mandrake přidává do jádra Supermount pro snadný přístup k výměnným médiím a bezpečnostní záplaty, RedHat zase podporu většiny žurnálovacích systémů a třeba XFS stále ve standardním jádře není. S každou další verzí distribuce se jejich jádro vzdaluje tomu Linusovu. Snad jedině Debian se nesnaží být chytřejší než Linus. Pokud tedy chcete nebo musíte kompilovat jádro, zvolte raději to z vaší distribuce.

    Asi jste pochopili, že můj názor je na kompilaci vlastního jádra spíše negativní. A to platí rozhodně u začátečníků. Pokud jste ale pokročilý uživatel s dobrou znalostí angličtiny a chcete se něco naučit o tom, jak Linux skutečně funguje a jak vypadají jeho vnitřnosti, pak kompilace vlastního jádra je tou správnou cestou.

    Můj názor již znáte, co si o tomto tématu myslíte vy? Kdy je podle vás vhodné kompilovat jádro? A dáváte přednost jádru z distribuce nebo od Linuse?

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.8.2002 16:26 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše poznamky
    preklep: "proč mít v jádře podporu pro SCSI, když je váš počítač postaven na SCSI" --- Ma jeste smysl argument s poctem nadbytecnych ovladacu, kdyz jsou vetsinou umisteny v modulech? Mandrake dodava i balicek se zdrojakama aktuelniho jadra. Mozna je dobra prostredni cesta, kdy pouziji jen tento balicek, volby ponecham defaultni -stejne jako dodavatel distra (pokud to lze, nezkousel jsem) a pouze vyuziji optimalizaci na svuj procesor. Distribuce by mohly obsahovat vice predkompiloanych kerenlu alespon pro i586 a i686
    11.8.2002 16:39 Jiří Mlíka
    Rozbalit Rozbalit vše Souhlas
    Souhlasím s autorem. Dříve jsem jádra "patchoval" a kompiloval, protože jsem potřeboval podporu pro TV kartu. Dnes už to nedělám, protože jádro které dostanu s distribucí (Mandrake) vyhovuje mým požadavkům (jsem "domácí uživatel"). Jádro předpřipravené výrobcem distribuce umožňuje spolu s utilitou jako je kudzu snadnou (P'n'P) instalaci hardware. Přestože jsem schopen si jádro zkompilovat (dělal jsem to mockrát), věřím spíš jádrům, které připravil a otestoval někdo zkušenější, než jsem já. Možnost zkompilovat si vlastní jádro je rozhodně skvělá, protože umožňuje v případě potřeby řešit problémy, které by jinak vyřešit nešly. Jádro z distribuce je vhodné pouze pro typické použití, např. root na NFS by asi nezkouslo. Můj názor je takový, že jádro by měl kompilovat jenom ten, kdo to opravdu potřebuje, a nebo ten koho to zajímá.
    12.8.2002 08:34 hm...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    linuxoval jsem od roku 94, jedna z bomb byla prave to, ze si clovek strihnul na miru jadro: vyhazel blbosti, ktere mu zabiraly misto, pridal specialnosti, ktere vyzadoval exoticky hw. Hypermarketovost a pohodli dospely az tak tak daleko, ze lide se radeji vzdaji te trosky u ktere by museli premyslet a nahradi ji vseobjimajicim vrelym objetim biznysu, ktery masam s laskou vypne mozek. Vzdyt u win take nekompiluju a bezi to paradne, ze? Ech...
    12.8.2002 09:22 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    to nemusi byt jen o pohodli nebo snad o manipulaci s lidmi. kolik lidi skutecne chape zkratky jsou SCSI, PCI, sysctl, ELF, Unix domain sockets a podobne? pokud chceme, aby linux se skutecne rozsiril mezi bezne lidi, nesmime je nutit ucit se tak nizke detaily, ktere jsou jim naprosto zbytecne.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 09:59 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    > pokud chceme, aby linux se skutecne rozsiril mezi bezne lidi, nesmime je nutit ucit se tak nizke detaily, ktere jsou jim naprosto zbytecne. Urcite to chceme ??? Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    12.8.2002 10:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    jak kdo ;-) ja trebo jo. protoze s vice uzivateli bude pro linux lepsi podpora hardwaru i vice softwaru. a pro lidi, kteri se tim zivi, zase vice zakazek. takze ja jsem pro
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 10:59 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    To mas asi pravdu, nadruhou stranu se bude objevovat cim_dal_vic nespokojencu, co budou rvat "Ono to nema PnP, dodelejte" a "Proc se to nenastavilo samo, dodelejte", "Proc to neni automaticke". Nebo v horsim pripade "Kdyz jsem za to dal 1000 kc, tak SAKRA chci, aby to fungovalo". S tim jsem se setkal :-( . A bohuzel takovym pitomcum uz nikdo nikdy nevysvetli, co je GNU a jak a hlavne PROC to nekdo dela jen tak, a co znamena Free. A vsichni budou delat Win-like-distra, (snad krome Slack, Debiana a pod.), protoze SuSe se bude prodavat 100x vic nez tech Unix-like-distro a objevi se brutal_marketing_like_Mrkfosoft a bude z toho apokalypsa. :-)) no dobre, tak brutalni to zas nebude, ale neceho podobneho se bojim. Me se situace libi, jak je a nemusim nic menit. Hezky, i kdyz prsici den preje Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    12.8.2002 12:00 hm...
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    me je to treba putna. proc bych to mel chtit? projdu instalaci a mam 'perfektni' linux, super, dlabu na windows, baby na me poleti. Asi to? ;) Proto stoupaj procenta heklejch linuxovejch masin: protoze si tydle lidi mysli, ze instalaci konci prace a nevi o tom jinak nic. (no to je vedlejsi). i bez toho: proc bych chtel, aby se to sirilo mezi lidi? fakt mi to nedochazi. podpora hw? k cemu? koupim proste to co je podporovane nebo to cemu rozumim a bude me bavit se v tom vrtat.
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 12:58 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Presne
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    12.8.2002 13:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    neni tenhle pristup sobecky? a elitarsky? ja jsem guru, nastavim si cokoliv a vy ostatni se jdete bodnout? kdyz si vzpomenu, jak vypadal linux pred sedmi lety a jak dnes, je to obrovsky pokrok. a vdecime za to prudkemu narustu uzivatelu. kdyby tehdy prevazily vase naroky, tak si 50 000 uzivatelu Linuxu na celem svete pousti fvwm95 na nejake prehistoricke S3, protoze nVidia (a jine) by vubec nefungovala. nevznikl by zadny mplayer, ale pravi hackeri se stejne na DVD nedivaji. a k tem problemum: dulezita je osveta. nicmene respektuji vas nazor, ze linux ma zustat uzavren novackum, ale ja s nim nesouhlasim a budu se snazit novackum pomahat.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 13:32 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Pockej, kdybych nechtel pomahat novackum, tak na tenhle server vubec nelezu a nediskutuju tady s tebou. Je rozdil mezi novackem a novackem. Je to jako s radioamaterinou. Kdyz prijde nekdo, koho vysilani zajima, ochotne mu poradim (kdyz nahodou vim) a pomuzu (pokud dokazu), ale kdyz se me nekdo prijde zeptat, co ze ty zkousky stoji, ze slysel, ze radioamateri maji vlastni pocitacovou sit a ze je to ZADARMO a on ze chce internet zadarmo, tak ho vykopu. To se mi opravdu stalo. Proste pitomec. A vo_vo_vo_tom to je ! Kdyz je to nekdo, kdo je opravdu nadseny a zajima se o to, je to super a podporuju to (Delam v internetove kavarne a uz jsem radil spouste lidi, jak zacit s linuxem a dokonce mam par zakazniku, co za mnou chodi pravidelne pro radu). Ale kdyz prijde nekdo, kdo chce jenom neco zadarmo a vubec nevi, co to obnasi a za tyden ti prijde rict, ze je to nah...o, protoze neumi ani zkopirovat soubor a ze si myslel, ze to bude jako Windowsy a ze ty Winy jsou stejne lepsi a ze si radeji ukradne XPcka, tak takovymu bych rozbil ... harddisk :-))). To je ten rozdil. Vyvodime nejake motto: Ja ti rad pomuzu. Ale jen, pokud o to stojis. Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 13:35 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    A elitarstvi ... je elitni litat vrtulnikem ??? Je. A proc se nepripojim k elite a nelitam 3km do prace vrtulnikem ??? Protoze to nepotrebuju. Proto. A nad tim by se mel zamyslet kazdy, kdo utika od Windowsu k linuxu. Potrebuju to? Prinese mi to nejaka pozitiva a nebo chci jenom machrovat, ze nalitam 6Km denne ??? Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    24.8.2002 16:49 aiR
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    osobne by som rad vedel ci si sadnes do vrtulnika ktoreho pocitac(e) bezia na windows.
    12.8.2002 13:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    no, ja uz jsem se za ty roky naucil trpelivosti :-) ale chapu, ze pristup nekterych lidi docela stve. chtelo by to napsat sekci pro ty, kteri sem prijdou poprve. jak se maji chovat, co mohou ocekavat a tak. ted zrovna pisu clanek, proc prejit na linux (v souvislosti bannerem), tak to tam trochu pridam.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    12.8.2002 13:42 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ?? Urcite!!
    Podle me to, ze existuji uzivatelsky pritulne distribuce a prudce roste pocet linuxovych zelenacu muze byt "velkym expertum" jedno. Na jejich pisecek to snad nema zadny vliv. Jadro se vyviji furt stejne, BFU do toho nekafraji a nikdo guruum neubira svobodu zachovat si svuj dosavadni osvedceny pristup k veci. Tak proc by oni meli omezovat pristup k linuxu jinym lidem? Co je na zavadu? Ze se ti novi nemuseli prokousat tunami anglickych manualu? Ze prijdou k hotovemu grafickemu desktopu a klikaji tam mysakem jako na applu nebo ve windowsech? No a proc ne? Ja rikam: jen do toho. Linux ma jedinecne vlastnosti, tak by nikdo nemel byt omezovan v jeho vyuzivani. Kdyz je nekdo fundamentalistickym sklepnim guruem, necht zustane takovy jaky je. Bez takovychto zazrancu by Linux neexistoval. Velmi si vazim tech, kteri jsou ochotni pomahat ostatnim. Diky.
    3.9.2003 22:00 czeXit.tk
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ?? Urcite!!
    "Ze prijdou k hotovemu grafickemu desktopu a klikaji tam mysakem jako na applu nebo ve windowsech? No a proc ne?" Samozrejme, takovy uzivatel zacne na desktopu a teprve casem zacne pronikat do hloubky. Bud diky zvedavosti nebo z nutnosti, kdy neco proste musi nastavit rucne... Takhle jsem se sveho casu seznamil s linuxem a tahle metoda u me ted funguje i u MacOS X. Je to jako s novym autem - take vam ho prodejce neda rozebrane na dily se slovy "Doma si ho smontujte." Kdo ale bude chtit, muze se zacit stourat o vikendech v motoru. Bud proto ze ho to bavi nebo proto aby nemusel s kazdou blbosti do servisu.
    31.10.2003 14:31 pajus
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ?? Urcite!!
    Spravne !! Tak to presne bude i u mne. Nejdriv pekny graficky desktop a az pochopim zaklady, zacnu pekne vrtat do hloubky. Ma to svoji logiku. Ucenej z nebe nespadne. Nebo snad jo ?
    stativ avatar 19.5.2005 16:01 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Urcite ?? Urcite!!
    a kdyby jo tak by se zabil a nám by to mohlo bejt stejně fuk :-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    19.8.2002 20:14 David Ricar
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite !!
    Ona je tu jedna dulezita vec, wokna zlevnuji hardware a to drasticky, kdyby jich nebylo, bylo by malo lidi s GB ram 2GHz procesorem!!! Kdyby nebylo XPcek ktera s mene jak 256MB ram prakticky nebezi, vsechny dnesni masiny pro bezne vyuziti by mely 32-64 ram, porotze linux vic nijak nutne nepotrebuje, pravda mam 200MB ram a 200MHz procesor, ale mam odzkouseno ze polovina mi bohate staci. Na NT 4.0 uz je to diskutabilni a 98 taky, takze at si 90% blbu pouziva wokna, nadava u toho a kupuje zbytecny hardware a kdo ma dost intelektu na to aby se vubec poohledl po alternative, ten se jiste ke kompilaci kernelu dostane v ten spravny cas (potreba/zajem) tak jako asi vetsina z nas. A k tomu softwaru, mam pocit ze bezneho softu je vic nez je treba a chtelo by to spis prehazet vidlema, je fakt ze v CADu je trochu problem a hlavne v praci s audio na steinberga mit jen tak nekdo nebude a studia budou este dlouho na mac/wintel, s videem je to podobne, jinde problem nevidim a wine dela cim dal vic...
    14.10.2004 08:43 Gimper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Urcite !!
    No jako chlape ses asi "newoknovej" nebo nevim. Co tady placas za nesmysly ??? Negde ses prastil ? Ze XP na min jak 256MB ram "nejedou" ? Hmm, tak to nevim co mas za XP-> Asi nejaky HIGHT ne?.....A ze MS zvisuje naroky na HW?? a co jako treba nejaky "HRY" ? to jako je taky od MS jo ? lol, to snad neni mozny, jako, ze nemas na pc(lepsi nes mas), to nikoho nezajima... ja nerikam, ze bych byl nejakej "paran", ale taky si neco vobcas zahraju. jako asi kazdej, ale to je tvoje vec co mas doma za stroj.No nic-> proste tady krmis lidi nejakyma tvejma nesmyslama Gimper... 2004
    19.10.2006 15:54 Pepeecek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Urcite !!
    256MB je u Win XP zhruba na hranici použitelnosti. Samozřejmě, že běží i s menší pamětí, ale je to leda tak pro masochisticky založený jedince...
    12.8.2002 14:17 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    No - ja to tedy - v rozumne mire - chci. A vite proc ????
    Protoze nejsem studentik, ktery si s Linuxem jen hraje !!! Ja ten Linux nasazuji v praxi - k velke spokojenosti. Pokud bude obecne prijat jako mnohdy lepsi alternativa, bude dobre (a jiz se tak deje)...Pokud by se z nej stala zalezitost par lidi, kteri to maji jen na hrani - bude to VELMI SPATNE !!! Proc spatne ? Protoze pak zadneho manazera v kravate nepresvedcite, ze nasazeni Linuxu do jeho firmy je ta spravna vec. Probudte se a uvazujte !! Takovy manazer, protoze zjisti, ze komercni UNIXy jsou velmi drahe, nakonec skonci v naruci Vilika Brany...
    Hergot, nechtejte, abych nekdy byl nucen nasazovat ta Vilikova Wokynka...Proste - to, ze sedite na koleji a nikdy jste asi jeste nic prakticky nedelali, z vas (NEKTERYCH) primo cisi :-)))
    12.8.2002 14:43 hm...
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    to by me zajimalo z koho tu cisi ta "kolejnost" - ctu, ctu a nicehoz nevidim. A jeste k blafum vyse: Michate tu spoustu veci dohromady: nemichejte prosim uzavirani ci maskovavani, ci co, linuxu a moji touhu po sireni linuxu mezi masy. Moje otazka zustava: proc bych mel chtit aby se linux masove rozsiril??? [jestli je odpoved, "abych mel vic ovladacu" pak zase pripada sobecka me, sorry]
    Prectete si (starsi) clanek na linuxzone.cz od Petra Olsaka o windowsovateni linuxu: o filtrovani lessu, o "neviditelnych" upravach v distribuci (ala mizerne zadokumentovane owrapovani sendmailu v RH), ... atd. Mozna zacnete tusit, ze tech otazek je vic, nejen jedna (masovost).
    BTW: FAQ Suse (mel jsem ted prilezitost nahlednout) mluvi za vse:
    "nemuzu najit programy s koncovkami exe", "jaka je pravdepodobnost nakazeni virem", "jak poznam spustitelne soubory", "nac heslo", atp.
    Vzkaz panu Hejprtovi: az manazer rozhodne ze se jde na windows tak holt jdes a neblafas. Vo co jde? no tak nemas linux a co? probud se! (at pouziju tvoje slova ;) Boooze, pocitac, jako pocitac... [asi to takova vyhoda, ten linux neni, kdyz nedovedes jako admin presvedcit manazery o jeho vyhodach ;) ]
    12.8.2002 20:05 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Ale panove, uz se nam tady hadate. Dochazi tady k tomutez, k cemu dochazi ve vetsine diskusi o rozsireni linuxu mezi bezne lidi, tj nerozlisujete bfa(blby franta admin) a bfu(blby franta uzivatel). Bfa je nekdo kdo se povazuje za odbornika na pocitace, protoze umi nainstalovat windoze, to jsou takovi ti pubertalni chlapci, co jim rodice koupili pocitace a oni se v nich ,,hrabou`` (pro upresneni: chodim do druheho rocniku stredni skoly se zamerenim na it, takze mi to verte), a pritom si neuvedomuji, ze kdyz chci s necim umet pracovat, tak musim vedet jak to funguje. Samozrejme se vsichni povazuji za velmi schopne a predstava ze by byl nekdo schopnejsi, je silne irituje a kazdy kdo je lepsi, je pro ne hned ,,blbej linuxak``. Zato bfu jsou normalni uzivatele, tj sekretarky, mzdove urednice, reditele atd, kteri potreuji jenom pracovat a je jim vice mene jedno, jesli emaily budou psat v outlooku, nebo evolution, nebo treba v muttu. Rozdil mezi temito dvema skupinami si neuvedomuji ani tvurci distribuci, takze kdyz napisou ,,user friendly``, tak ve skutecnosti mysli ,,bfa friendly``, protoze neco jako ,,user friendly`` ve skutecnosti neexistuje. O kolik je treba Outlook vic ,,user friendly`` nez mutt? Mutt je naopak mnohem snaze ovladatelny (tj. systematicky, takze kdyz to uzivatel nepochopi ani na potreti, muze si postup napsat (napisu mutt, zmacknu ,,G``, kdyz mi to napise zadne zpravy, tak zmackny ,,q`` k opusteni muttu, atd)). A naopak, kdy jste naposledy videli urednici z uctarny instalovat ,,user friendly`` windoze a prihlasovat je do domeny? Zaver: souhlasim se sirenim mezi bfu, protoze tam to sireni za ne udela administrator (neni-li sam bfa). Ale nikdy nesirte Linux mezi bfa! Takovi lide si to nezaslouzi. A dalsi myslenka: Pokud bude linux dost bfa-friendly, tak mi guruove prijdeme o praci, protoze nas uz nebude potreba a na nase misto nastoupi jini lide. Pokud se s nimi chcete seznamit, zajdete obcas na svet namodro :)
    Petr Krčmář avatar 13.8.2002 11:17 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Jo, tak s timhle presne souhlasim, takhle nejak jsem to myslel. Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    13.8.2002 18:22 GuRu
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    :-] Je videt, ze neznate "manazery". Proste berte jako fakt, ze pokud chceme, aby byl nasazovan Linux (a ja to chci, protoze nemam zajem o to se hrabat v podivnych Windowsech), musi byt (do urcite miry) Linux medialne znamy. Jinak nez jistym priblizenim k prostym uzivatelum toho nedosahnete. Je pak na nas, jakou distribuci pouzijeme - zda nejakou klikaci ci nejakou technictejsi !! A ze prijdu o praci diky BFA ??? Tomu se musim jen smat...To snad nemyslite vazne (to pisu pro jineho oponenta, ale vezmu to tady pri jednom). Takovy BFA totiz nezvladne kvalitne rozchodit ani treba takovy W2000 server... Zahodte ten pocit vyjimecnosti a podporte sirsi rozsireni Linuxu - ve vlastnim zajmu - nikdo nikdy nikomu nebude branit v tvorbe narocnejsich a lepe ovladatelnych (z hlediska nas) distribuci.
    4.12.2003 13:59 Ondra | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    a kdo pozna ze ten w2000 server nainstaloval spatne?
    15.8.2002 19:09 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Samozrejme ze to chceme.

    Nebo je lepsi soucasny stav ze na pocitacich v kancelarich kraluje Microsoft Windows a Microsoft Office?

    Ze za "standart pocitacove gramotnosti" je povazovana schopnost vytvorit dokument ve wordu a klikat mysi?

    Nevim jak pro koho ale pro mne je Linux a svet okolo neho zabavnejsi nez pocitacove hry. Mnoho veci sem se musel naucit a mnoho veci pochopit. Mozna tim nekoho nastvu ale dovolim si vlastni nazor. Genialni myslenka Bila Gatese dat ovladani pocitace lidskou tvar je skvela a windows je masove rozsirene hlavne diky tomu. Myslim ze pro rozsireni Linuxu je jen dobre ze existuji GUI a graficke desktopy jako KDE a Gnome a mnoho dalsich.

    Kompilovat jadro?
    a)Proc bych do toho dloubal pokud to jede?
    b)Proc ne kdyz mohu a chci se naucit neco noveho.
    c)Samozrejme protoze uz to umim a vim co delam a proc to delam.

    Kazdy si svoji odpoved najde.

    Lubo

    19.8.2002 13:26 GuRu
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Gatesova myslenka to nebyla ! Gates ji pouze ukradl, nebo muzeme pouzit eufemismus "prevzal". Graficke ovladani pocitace vzniklo nekde v Xeroxu, praktickou podobu tomu dali u Apple... Ale jinak jsem rad, ze se nasel taky nekdo, kdo se mnou souhlasi....UZAVIRANI LINUXU PRED MENE SCHOPNYMI UZIVATELI NIKAM NEVEDE. Linux by mel takovym lidem umoznit pracovat podobnym zpusobem, jak jsou zvykli z Windows (SuSE, Mandrake atd... mne davaji za pravdu). Puvab Linuxu je ale, mimo jine, take v tom, ze pokud to klikani nechci - pouzivat jej nemusim. Ja taky radsi edituju konf. soubory, taky kompiluju jadro - pokud potrebuju treba vyladit server, ale...nebudu se opakovat...
    31.10.2003 14:42 pajus
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Tak, tak ?
    22.3.2003 15:37 Alanos
    Rozbalit Rozbalit vše Urcite ??
    Ne nevím jak ty, ale já myslím že linux má být blíže k lidem, hlavně začátečníkům, pokud se bude komunita linuxáku uzavírat, a dělat že je to jenom pro GURU lidi co tomu rozumí, tak to daleko linuxáci nedotáhnou. Jestliže chce někdo kompilovat jádro ať si ho kompiluje, nevím proč uživatel který přešel z WIN na linux, ještě k tomu se celý den potí aby pochopil že t ofunguje jinak než byl zvyklý....měl kompilovat jádro, distribuce jako REDHAT, SUSE, MANDRAKE počítají s tím že uživatel /běžný/ nebude kompilovat. A ti zkušenější myslím že vědí co dělají. Nevím jak by začátečník prolouskával seznam pathu třeba v Suse :o)) asi by ani nevěděl na co jsou...
    14.8.2002 14:18 Magor.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    Boze muj, lidi, co nevi co je PCI, SCSI atd, snad nikdy nenapadne si kompiovat jadro . A pokud ano, jsou to takovi "inteligenti" jako JXD, ktery pul roku exhiboval jako linux-wannabe-guru, ale pak nahle pochopil, ze nema na to, aby delal chytryho, tak se vratil k woknum, ktery dostane pripraveny na talirku, s barevnou priruckou wokna pro blby a blbejsi, zacvaka 8000,- Kc, nedostatek moznosti volby hodnoti jako vyhodu a znamku konzistence systemu, uzavrenou klientskou stanici bezici za firewallem jako bezpecny operacni system (zkuste mi to linuxovi frajeri hacknout), a divi se, ze kdyz na masinu nainstaloval linuch, a pul roku na to nehrab, ze mu to naky script kiddies _"hackli"_. Je mi jasny, ze clovek kterej tomu nerozumi, vezme co mu distribuce da, a je rad, ze to pekne slape (viz napr Mandrake, cim dal tim lepsi ;-), inteligentnejsi clovek pouze vezme patchovany zdrojaky dany distribuce a kompiluje si(pokud je treba), a absolutni "magori" si holt stahnou vanilla jadro a vse potrebny si opatchujou sami. Linux nikoho k nicemu nenuti, to pouze blbci, kteri si mysli, ze kazdej musi umet zkompilovat jadro k tomu, aby moh s linuxem delat. Moje sestra, drive schopna existovat pouze pod windows, je schopna v pohode "delat" na Mandrakovsky workstation, po tom, co pochopila, ze browser se bezpodminecne nemenuje explorer, ze openofice = slusna nahrazka M$ office, a ze evolution nakope Outlook express do riti ve vsech ohledech. Nechtel bych ji videt v prikazovy radce, kdyby se nedejboze neco stalo, ale k "praci" ji to staci. Staci ji, ze to cte postu, tiskne a leze po netu. (na co v tomhle pripade kompilovat jadro ? Aby psala svy dopisky rychleji ? pochybuju. ze si pocka o 10 sekund dyl nez to nabootoje ? no a co, pak to bezi. A ze ja mam na serveru high-tech vytipany jadro ? no to je o necem jinym, protoze obcas potrebuju 100% vykon, kterej se da z ty masiny vytahnout. ze to neni o moc vic ? no a, kdyz me to bavi ? ;-)) Btw, uz se tesim, az M$ uvolni ony slibovane "castecne zdrojove kody windows", potom si finesmackeri budou moct delat svy vlastni supervypiplany Widle a budou se predhanet komu to slape lip ;-)) (a dalsi blbec jim rekne co se s tim serete, blbci, dyt to prece chodilo, ne ? ;-)))))))
    14.8.2002 14:23 Magor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    boze muj, kam to nacpalo tu odpoved ? to je teda redakcni system ;-)))) patri to pod usek od mr. L. Literaka 12.8 09:22.
    19.8.2002 14:23 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    ahoj. to je nevyhoda velocity, ktera nepodporuje local scope promenne a parametry predava jmenem. zkuste pouze s globalnimi promennymi udelat funkcni rekurzi :-) ) presto se snazim udelat patch/hack, aby to konecne zacalo fungovat spravne (jak to je ulozene v db)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2002 05:52 hm...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souhlas --> Nesouhlas
    phorum.org ?
    11.8.2002 19:33 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi nazor
    Muj nazor: kompilovat, ale distribucni. Problem s vanilla jadry je v tom, ze do stabilni rady se malokdy pridava neco noveho, a nestabilni rada je zase nestabilni :-) A predstava ze si budu vsechny trochu uzitecne patche (xfs, jfs, grsecurity, preemp, low-latency, vfat symlink, atd) pridavat do jadra sam, se mi ani trochu nelibi. A kdyz uz to udelal distributor, tak proc bych to delal znovu?
    CIJOML avatar 11.8.2002 20:59 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi nazor
    Ja doporucuji jen jadra z Vanilla rady. Zadne distribucni - jsou mnohonasobne mene otestovana a mnohdy i vazne chyby. Navic kdyz si chci sestavit vlastni napatchovane jadro, pouziji jednou combinediff a vyrobim si svuj vlastni patch obsahujici vse, co potrebuji a ten potom mohu kdykoliv trivialne aplikovat...
    Petr Krčmář avatar 12.8.2002 07:16 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi nazor
    Ano, souhlasim s CIJOMLem. Distribucni jadra se prilis netestujou (rozhodne ne tolik, co Vanilla) a rozhodne je nevidi tolik lidi a vyvojaru jako Vanillu. Takze muj nazor je: "Co si sam neprelozis, to nemas :-) " Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    14.8.2002 14:26 Magor
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi nazor
    Tohle bych nechal na preferencich kazdyho ;-)) Kdo si chce patchovat vanillu, do toho, kdo chce jadro od distributora, ma ho mit, a kdo se spokoji s predkompilovanym, je to jen jeho vec, a nekdy ani ne tak spatna volba.
    11.8.2002 22:00 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše root.cz
    ..serial na Rootovi.. Som z toho kapanek konfjuusd. Xysta abclinux nejaku konfuziu s rootom?
    12.8.2002 09:14 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše root.cz
    Oooops, ja zapomnel najit ten clanek. Url je zde: http://www.root.cz/clanek.phtml?id=538. jdu opravit i text clanku. a ja zadne problemy s Rootem nemam, jsou to moji kamaradi :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.8.2002 22:51 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Kompilace jádra ano x ne
    Pro běžného uživatele:

    Kdy je podle vás vhodné kompilovat jádro?
    Jen v případě, že něco nefunguje.

    A dáváte přednost jádru z distribuce nebo od Linuse?
    Jádru dodané s distribucí - je navrženo tak, aby bezproblémově spolupracovalo se všemi aplikacemi.

    Pro zkušené uživatele (nebo pro serverové nasazení):

    Kdy je podle vás vhodné kompilovat jádro?
    Ihned po instalaci (pokud umíte dobře anglicky a rozumíte dobře hardwaru úspěšně ho zkompilujete pokud se budete řídit vestavěnou nápovědou (můj případ - zatím jsem takhle zkompiloval úspěšně všechny jádra).

    A dáváte přednost jádru z distribuce nebo od Linuse?
    Rozhodně od Linuse, ale nevylučuji ani jádro dodané s distribudí (jak už bylo výše napsáno, je navrženo tak, aby bezproblémově spolupracovalo se všemi aplikacemi).
    Dokonce se může stát, že ani nenabootujete Linux!

    Co je to za blbost??? Když si udělám bootovací disketu s funkčním jádrem nic se nestane! A navíc, pokud si ji neudělám, stačí jakékoli bootovací (první) CD distribuce RedHat a na první obrazovace zadat příkaz "linux root=/dev/hdax" a za x dosadit číslo oddílu na kterém je kořenový oddíl.
    12.8.2002 09:10 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Kompilace jádra ano x ne
    Dokonce se může stát, že ani nenabootujete Linux! Co je to za blbost??? staci, kdyz date podporu IDE ci ext2 jako modul :-). a ja v te vete nepsal, ze uz to nikdy nespravite.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    12.8.2002 10:24 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše nenastartuje jadro?
    //neberte mne vazne, su zacetecnik a ke vsemu strasne dlouho ..drzim na hdd i starsi jadro (+rd.+moduly), takze mam pak v menu grubu vic radku ... a najivne si myslim, ze mi to pomuze kdyz neco zblbnu .... teda ... zatim to opravdu stacilo ... pominu, li pripad, kdy sem kamosovi ukazoval k cemu je bootovaci disketa .... (sejmul sem boot, shodim stroj, boot z diskety ... ooops ... necitelna :-) ... ale za to jadro nemuze :-) ) Nove/jine jadro kompiluji nejpozdeji kdyz neco nejede (RH7.2 + SCSI Kouvell 930W ; > instal na ide ... kompilace (tehda) noveho 2.4.18 > sw.raid na scsi ... chodi to dodnes :-) (RH7.3 uz ho zna)
    12.8.2002 17:41 Jaroslav Aster
    Rozbalit Rozbalit vše Kompilace jádra ano x ne
    Myslim, ze ani to uz neni problem. Bootuji pres ramdisk a vsechny ovladace, presneji receno vse, vcetne ext2 mam jako modul.
    13.8.2002 21:58 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Kompilace jádra ano x ne
    To je fakt, ale dá se to taky pochopit tak, že Linuxování je konec :-)
    12.8.2002 08:54 PM
    Rozbalit Rozbalit vše Kompilace jadra
    ANO, je to docela fcni test vykonu pocitace 1/ myslim, ze distribuce se snazi byt "pro vsechny", ale pocitac mam vlastni, a nepotrebuji VSE, co je podporovano ----- ALE nevim-li, co delam, nepoustet se do toho. Vetsinou jsem instaloval linux na PC typu 486/8-16MB RAM, a tam jsou vyhody vlastniho jadra opravdu videt.
    12.8.2002 09:44 Fikus
    Rozbalit Rozbalit vše to compile or not to compile
    Ja bych radil linuxakovi kompilovat jadro tak rok dva pote co zacal pouzivat Linux. Jinak ja mam dost popelnicovy pocitac, takze si delam svoje jadro bez modulu a mam v nem ovladace akorat k tomu co potrebuji :-)
    12.8.2002 10:28 Prcek
    Rozbalit Rozbalit vše Ja kompiluju
    ...Treba toho nevyhazu dost, ale zase pri bootu nemam plnej monitor hlasek, ze xyz neni instalovano. Mam debian, takze o problem min jestli distribucni, nebo linusovo (linusovo). Taky obcas chci veci, ktery v oficialnim jadre nejsou (htb, imq).
    Pro zacatecniky: Kdysi jsem si myslel (2 roky zpet), ze prelozit jadro je vrchol linuxovych znalosti, tak jsem se na to vrhnul - neni to pravda:-) Jsou slozitejsi veci, klidne to zkuste (chce to silnejsi stroj, nebo hoodne trpelivosti (i 2 hodiny)), ale DEJTE POZOR JAK HO INSTALUJETE (man lilo ...) - nechejte si moznost nabootovat s tim puvodnim.
    12.8.2002 12:05 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Radeji ne
    No, ja naposled zkousel prekladat jadro jeste kdyz jsem mel RedHata 6.1 ciste abych videl co to udela. Podle toho serialu z rootu jsem to normalne napoprve uspesne zvladl a to jsem nebyl (a stale nejsem) zadny expert a anglictina taky nic moc. Tenkrat jsem jeste mel pentium 133 se 64MB pameti a to, ze jsem vyhazel nepotrebne ovladace bylo dost znat hlavne na rychlosti nabihani systemu.
    Ted mam Duron 1GHz, furu pameti a Mandraka a neprekladam nic protoze se mi zda, ze vsechno funguje. Kdyby neco nefungovalo a nekde bych *pozitivne-urcite* zjistil, ze pomuze kompilace kernelu, tak bych asi pouzil balicek z distribuce, protoze bych jinak nevedel co mam do vanilly pridat aby to fungovalo jako predtim a jeste abych opravil zavadu.
    Ze je vanilla hodne otestovana a distribucni jadro mene (ackoliv je to trochu sporne, kdyz vevnitr je ta hodne otestovana vanilla) mi jako uzivateli nevadi. Kdyz to funguje, tak to necham jak to je.
    13.8.2002 06:00 mx
    Rozbalit Rozbalit vše A co jádra vývojové řady
    Dlouho (před 2.4x) jsem využíval kernely z řady 2.3.x, protože v řadě 2.2.x nebyly uřčité fičury (ovladače na některé karty). Nebylo by možné, že by se namísto diskuzí psalo podrobně o tom co je a co bude v nových řadách?
    13.8.2002 08:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše A co jádra vývojové řady
    cti jaderne noviny :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    13.8.2002 20:08 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Co z toho.
    Dobrý den,
    budu-li mluvit o vlastní zkušenosti, tak jsem ve vlastních jádrech vždy nasekal spoustu chyb takového druhu jaké byly popsány v článku. Občas si navíc myslím, že se nejedná o mojí chybu, zvlášť když se kompilace nezdaří, například když kompilátor narazil na nedefinovanou proměnnou.
    Když se tak nad sebou zamyslím tak musím říci, že mě vlastně vůbec nezajímá proč ta věc funguje, nepotřebuji to znát abych to uměl používat. Je mi srdečně jedno jak to ti kluci linuxoví dokázali. Pokud jde o bezpečnost, tak jsem v ní ještě větší amatér než v kompilaci. Hotová jádra mi poskytly to co chci. Hlídám si jen abych měl podporovaný hardware, což v nejhorším je jen pár stovek navíc - to mě fakt netrápí.
    Problémy řeším cestou nejmenšího odporu. Co menšího mohu udělat než pořídit si hardware alespoň trochu kompatibilní s linuxem? Radši pracuji jednu hodinu přesčas než abych týden seděl u kompilace jádra kvůli nějaký kartě o stovku levnější. Kompilace jádra mě nebaví je to pro mě PRÁCE. Znám jinou práci která mě baví (na zahrádce). Proč bych kompiloval? Čas je vzácný, je ho málo a nelíbí se mi když mě někdo háže do pytle s nějakými neschopáky jen proto, že se nechci babrat s už hotovými věcmi.
    14.8.2002 08:31 Petr Kos | skóre: 10 | Valašské Meziříčí
    Rozbalit Rozbalit vše velmi zalezi na okolnostech
    v prvni distribuci linuxu, se kterou jsem se setkal (Slack 3.0) byla kompilace jadra takrka nutnost, pokud mel fungovat aspon nektery HW. Dneska uz se bez toho clovek obejde, alespon pokud ma k dispozici tzv. bezny pocitac a chce ho uzivat beznym zpusobem - vetsina veci se stejne pouziva jako moduly takze pamet zabiraji jenom, kdyz je potreba a disky jsou velke ... Takze kdy kompilovat: - pro HW, se kterym distribuce nepocita nebo spec. funkce (ficury) - optimalizovane, odtucnene distribuce - ja jsem si aspon nejvic zakompiloval s LRP - jednodisketovka pro routery - masove instalace - spravujete-li 100 stejnych pocitacu, vyplati se prizposobit si system - pokud chcete zjistit, jak co funguje, bez experimentu se neobejdete - tvurci distribuci apod.
    19.8.2002 09:07 Michal Vymazal
    Rozbalit Rozbalit vše Pro zajemce - diskuse probehla na linux@linux.cz
    Ta diskuse uz probehla - bud loni nebo letos :-) v konferenci linux@linux.cz Tehdy jsme dospeli k nasledujicim zaverum: Kdy potrebuji prelozit vlastni jadro: 1) Potrebuji jej zoptimalizovat 2) Potrebuji do nej vlozit patche, ktere v "balickovanem jadru nejsou". 3) Jsou taci, kteri pouzivaji jen sve vlastni jadro. 4) Potrebuji "provozni" jadro bez roota. S 2.4.x jsem nezkousel a v dobach medusy asi uz nema valnejsi smysl. 5) Umim jadro prelozit. 6) Chci mit v systemu nekolik provozuschopnych jader (jiste, ze aktivni je prave jen jedno, ale obcas potrebuji nabootovat jine :-) Kdy pouziji balickovane jadro 1) Plne mi vyhovuje P.S. Leosi - to zalamovani neni moc O.K. Ze ne?
    19.8.2002 09:07 Michal Vymazal
    Rozbalit Rozbalit vše Pro zajemce - diskuse probehla na linux@linux.cz
    Ta diskuse uz probehla - bud loni nebo letos :-) v konferenci linux@linux.cz Tehdy jsme dospeli k nasledujicim zaverum: Kdy potrebuji prelozit vlastni jadro: 1) Potrebuji jej zoptimalizovat 2) Potrebuji do nej vlozit patche, ktere v "balickovanem jadru nejsou". 3) Jsou taci, kteri pouzivaji jen sve vlastni jadro. 4) Potrebuji "provozni" jadro bez roota. S 2.4.x jsem nezkousel a v dobach medusy asi uz nema valnejsi smysl. 5) Umim jadro prelozit. 6) Chci mit v systemu nekolik provozuschopnych jader (jiste, ze aktivni je prave jen jedno, ale obcas potrebuji nabootovat jine :-) Kdy pouziji balickovane jadro 1) Plne mi vyhovuje P.S. Leosi - to zalamovani neni moc O.K. Ze ne?
    20.8.2002 21:54 zelial@seznam.cz
    Rozbalit Rozbalit vše rh a optimalizace pro ne386
    soude podle rh7.3 errata (http://rhn.redhat.com/errata/RHBA-2002-110.html) bych rekl, ze rh jadra optimalizuje minimalne i pro 586, 686 a athlon. jinak na desktopu jsem spokojeny se vsim moznym v modulech, panc se to hodi pri zonglovani s hardwarem. na servru zase pro prekompilovane distribucni nemodulove jadro. howgh
    24.8.2002 17:03 aiR
    Rozbalit Rozbalit vše rh a optimalizace pro ne386
    No, optimalizovat len jadro je vcelku blbost ked niesu optimalizovany aj vsetok software a aj libky co tento soft pouziva, je to potom ako nahodit do trabanta motor z formule a divit sa preco je to stale pomale. System dosiahne len taku rychlost aku mu umozno jeho najpomalsi komponent.
    26.8.2002 11:03 Jozef Vondrák
    Rozbalit Rozbalit vše rh a optimalizace pro ne386
    Nekde se zacit musí
    26.8.2002 23:19 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše rh a optimalizace pro ne386
    Jadro prekladam, siju ho na miru. Nehledam nove, staci mi jadro 2.4.18, kteremu jsem verny :-)) Vzhledem k tomu, ze pouzivam Debiana (Woody) kompilovat musim :-)) Vse optimalizovane pro i386 mi rychlosti nedoda :-) Jinak k otazce, ktera tu byla v zacatku, nejsem proti, aby pouzivali linucha lide, kteri jsou "zacatecnici". Ja nejsem linuchovej GURU ale mam linuch rad. Jenze ja jsem fanda OS. Osobne pouzivam Debiana linux 3.0; FreeBSD 4.5; BeOS 5.4; Windows98/2000/NT4/XP; OS/400 4.5; AIX a dalsi. Pro rejpaly, pouzivam VSECHNY tyto systemy a denne. Pri sve praci musim :-)) A ted se chystam na OpenVMS - prej nam ho od novyho roku nasadej. Tak nevim o co vam jde. Linux je svobodny a toleratni, budte taky. Jinak jsem rozhodne pro preklad vseho, co jde. Clovek se nauci LOGICKY myslet a nedela mu potize resit problemy, ktere "klikace" dostanou do bezvychodne situace. Krom toho se moje ucetni nechala slyset, ze ji OO.org prijde promakanejsi. Mam ji zakazat na linuch sahat ? Proc. Je to uzivatel.
    31.8.2005 11:48 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Kdy kompilovat jádro
    Já bych se řídil metodou: dokud to funguje, nehrab do toho.
    Only Sith deals in absolutes.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.